Împreună pentru un viitor verde!

Dacă este important ca lumea noastră să rămână verde atunci este necesar să ținem în viață mediul înconjurător! Este esențial să înţelegem că într-un fel sau altul suntem conectaţi foarte real şi tangibil la tot ceea ce ne înconjoară, prin urmare importanța menținerii mediului nu ar trebui să fie o povară pentru noi.

Viaţa nostră este absolut dependentă de mediu, nu putem trăi separaţi de el, de aceea trebuie să învățăm să-l protejăm şi să îl folosim în mod benefic sănătăţii şi vieţii noastre, fără să îl uzăm prin acţiuni raufăcătoare prin care să modificăm aspectul natural ori să poluăm solul, pădurile, apa, aerul!

Totul depinde însă de gradul de educaţie al unei comunităţi, de cum înţelege să acţioneze şi cât de mult conştientizează faptul că până la urmă tot ce alegem să facem se va întoarce la noi, ca un bumerang, fără îndoială… Mediul și societatea nu pot fi două entități separate, cu alte cuvinte, trebuie să recunoaștem faptul că orice acțiune a omului ce va afecta natura, la rândul ei natura va afecta omului orice acțiune și înapoi din nou!

Pentru a ne schimba în bine natura percepţiei, înţelegerea şi comportamentul nostru pentru tot ceea ce ne înconjoară trebuie să percepem noi înşine rezultatele directe ale acţiunilor noastre şi modul în care acestea influenţează lumea.

Stă în puterea noastră să facem ceva util pentru mediul înconjurător, iar cel mai important beneficiu pe care îl putem aduce în favoarea naturii și implicit în favoarea noastră este să nu rămânem doar la cuvinte… Chiar de azi ne putem implica în cât mai multe activități verzi prin care să economisim resursele limitate ale Pământului. 

Realitatea lumii în care trăim are nevoie de mult mai multe resurse decât produce natura pentru noi. Știm cu toții, copacii sunt ingredientul principal pentru producția de hârtie, problema este că noi consumăm hârtie într-un ritm mult mai rapid decât creșterea lor.

Evident ar fi nepotrivit să ne facem că nu avem soluții de reducere a exploatării forestiere continuând să tăiem în mod iresponsabil pădurile. Distrugerea lor cauzează o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră în lume. Copacii sunt plămânii verzi ai planetei, pădurile mențin “echilibrul vieții” pe Pământ. Lipsa arborilor ar reduce drastic cantitatea de oxigen – lucru care ar dăuna grav sănătății, să nu mai vorbim de cât de tristă ar fi o lume fără copaci și apoi cine dintre noi și-ar dori o lume fără copaci?

Produsele şi mărfurile ambalate fac parte integrantă din lumea în care trăim şi în multe privinţe ne fac viaţa mai uşoară. Din nefericire însă, volumul de deşeuri de ambalaje din hârtie, plastic și aluminiu a crescut dramatic în ultima vreme.

Mediul este practic un mediu de viață, iar dacă fiecare dintre noi va putea stabili motivele pentru care este important să trăim în comuniune cu natura, atunci am putea să profităm de o mulțime de sfaturi și idei- pe care le puteți implementata și voi în viața de zi cu zi pentru un trai mai sănătos și frumos pentru a crea un viitor nelimitat de verde:

1. Reciclează deșeurile

Nu este nimic nou, dar trebuie să recunoaștem, nu o facem cu toții. Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, nu va fi niciodată prea mult să ai pe lângă coșul destinat gunoiului menajer și unul special pentru sortarea deșeurilor.

Pune alături de coșul de gunoi încă unul sau o găletușă cu 2 compartimente în care poți arunca ambalaje din plastic și metal. Hârtia curată o poți de asemenea colecta separat, la fel și sticla de care nu mai ai nevoie. Faptul că ai două coșuri alăturate în spațiul din balcon sau bucătărie îți va aminti zilnic de această activitate.

Reciclarea economiseşte resursele naturale şi transformă în resurse valoroase materiale care altfel ar deveni deşeuri nerecuperabile. 

2. Activează facturi electronice

Acasă sau la locul de muncă folosește cu mai multă grijă hârtia. Într-o lume dominată de dispozitive electronice portabile, nu mai este la fel de necesar ca mai înainte să avem o copie pe hârtie a tuturor facturilor sau documentelor care pot fi considerate minim relevante. Astfel, pentru plata utilităților, de exemplu este mult mai comod și util să activezi factura electronică ce va fi emisă și primită în cont și pe e-mail și desigur va putea fi achită online cu cardul bancar. Faci economii și în același timp protejezi natura, salvezi 2 copaci pe an de la tăiere. Prin urmare, gândește dacă este cu adevărat necesar să ai un document fizic înainte de a-l fotocopia sau tipări.

3. Limitează utilizarea materialelor plastice

Când mergi la cumpărături e mult mai simplu și comod să ai cu tine propria sacoșă ori geantă, nu te baza  doar pe pungile de plastic existente în orice magazin, de altfel contra cost.

Pe cât posibil, evită să cumperi alimente ambalate în recipiente de plastic ori băuturi îmbuteliate la pet, iar pentru acasă, încearcă să păstrezi alimentele în cutii pe care să le poți apoi reutiliza.

Imaginează-ți cât de multe deșeuri sunt generate de faptul că apa este îmbuteliată în pet-uri și la ce pericol ești expus consumând apă îmbuteliată. Dacă nu știai tot ce este ambalat în plastic conține BPA și o mulțime de alte substanțe cancerigene. Pe scurt sticlele din plastic sunt produse din petrol, aspect pe care foarte multă lume îl ignoră sau nu știu să îl ia în seamă.

4. Bea apă de la robinet

Deși mulți oameni sunt reticenți în consumul apei de la robinet, mai puțini știu că există multe modalități de filtrare a apei. Poți consuma cu încredere apă de la robinet, dacă vei utiliza un filtru de apă care va înlătura elementele dăunătoare, nesigure pentru sănătate.

Când ieși din casă, fie că mergi pe jos, cu bicicleta sau cu mașina poți face un obicei din a avea la îndemână un mic termos portabil cu apă rece sau băuturi calde. Dacă totuși ești nevoit să cumperi apă îmbuteliată, aruncă recipientul într-un container/coș destinat deșeului din plastic.

5. Cumpără aparate electrice cu eficiență energetică

Dacă centrala a început să fie zgomotoasă, se strică des, iar reparațiile costă mult atunci e timpul să alegi una nouă, performantă, cu eficiență energetică A sau mai mare (în prezent există pe piață până la A+++). Deși sunt ceva mai scumpe, vei compensa această cheltuială pentru facturile de energie electrică. Acest lucru este valabil ori de câte ori alegi și alte aparate noi de uz casnic.

Dacă vorbim despre mașina de spălat sau mașina de spălat vase este bine ca acestea să fie puse în funcțiune doar atunci când sunt pline, pentru a nu risipi inutil apa și energia, iar cantitatea de detergent necesară trebuie să fie potrivită, deoarece poluează apa.

Pentru confortul casei tale, un alt sistem de încălzire foarte eficient îl reprezintă panourile de pardoseală radiante, cu un impact ecologic redus.

6. Alege becuri economice

Pentru iluminarea locuinței, este de dorit să folosim lumina naturală ori de câte ori este posibil, însă dacă aprindem lumina, este convenabil ca becurile noastre să aibă un consum scăzut şi flux luminos mare care economisesc energie şi asigură o luminozitate sporită. Pentru a profita cât mai mult de lumină este convenabil ca becurile să fie de tip LED, albe. De asemenea, trebuie să avem grijă ca plafonierele, lustrele sau lămpile să fie bine curățate, iar zugrăveala casei să fie în culori cât mai deschise.

7. Creează propria cultură verde

De curând locuiesc la curte și îmi place că pot pune câteva răsaduri cu roșii, ceapă ori verdețuri aromate pentru gătit, astfel că mă pot bucura de propriile ingrediente, în plus statul în grădină pentru mine este un mod extrem de plăcut pentru relaxare.

Mai mult, ceea ce crești singur, evident nu va fi supus prelucrării industriale și nu va fi nevoie să fie ambalat în ambalaje neecologice. Dacă nu există spațiu și posibilitatea de a avea propria grădină, încearcă cel puțin să cumperi alimente de la producătorii și comercianții locali.

Chiar și la bloc te poți bucura de plăcerea de a avea propria ta cultură de pătrunjel sau mărar, de exemplu. Doar un ghiveci, puțin pământ de flori și un plic de semințe preferate pentru plantat, îți va asigura o mică recoltă proaspătă și mereu verde. 

8. Reduce emisiile de dioxid de carbon

Renunță din când în când la mersul cu mașina personală în favoarea deplasărilor cu trotineta sau plimbărilor cu bicicleta, fie că e vorba de modelele electrice sau clasice. Pe lângă faptul că te menții în formă, scapi de stresul zilnic de a conduce în traficul infernal și în plus contribui la reducerea emisiilor de Co2 din atmosferă. De asemenea, poți opta pentru o mașină hibridă sau pentru una cu combustibili alternativi.

9. Folosește energia verde pentru casa ta

Utilizează energie electrică pentru casa ta provenită în totalitate din surse regenerabile: eoliană, solară și hidro. Este cea mai eficientă soluție pentru reducerea poluării și îmbunătățirea calității vieții tuturor.

Soarele te poate ajuta să economisești bani în fiecare zi! Cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice poți avea electricitate provenită exclusiv din energie verde din energia solară și astfel vei consuma mai puțină electricitate din rețea, protejând mediul în același timp și implicit obținând reduceri la factura de electricitate. Economiile care se va acumula de-a lungul anilor plătesc investiția făcută la început.

10. Nu arunca lucrurile inutil

Nu este o coincidență, multe lucruri sunt concepute pentru a fi de scurtă durată și suntem „obligați” să le înlocuim: pentru că se demodează, devin învechite, se defectează (haine, încălțăminte, genți, telefoane, tv-uri …) Gândește-te la fiecare lucru pe care intenționezi să-l arunci. Multe lucruri pot fi salvate sau refolosite, cu cât creăm mai puține deșeuri, cu atât mai bine! 

Colectează separat aparatură electronică veche, deşeurile de baterii şi acumulatori, după cum bine știi conțin substanțe extrem de toxice care vor ajunge să polueze apele, aerul, solul, care mai apoi vor fi absorbite de plante, insecte, animale şi în final de tine!

Respectul pentru mediu nu trebuie să ne coste niciun efort suplimentar. Tot ce trebuie să facem este să credem că ar trebui să tratăm natura așa cum dorim să ne trateze pe noi.

Tocmai pentru aceste motive este lăudabilă inițiativa lansată prin campania ‚,WE has no limits’’, care ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să conștientizăm puterea comunității și a acțiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei, să învățăm să fim mai responsabili, să protejăm mediul, să îl întreţinem, să comunicăm eficient și cât mai confortabil cu natura.

Prin urmare, este esențial să devenim conștienți de angajamentul pe care îl avem, de a acționa împreună în fiecare zi pentru a ne proteja mediul. O mare parte din ceea ce putem face este foarte simplu și la îndemâna noastră, trebuie doar să ne amintim și transmitem un aspect cheie: Toți suntem parte a problemei și împreună trebuie să fim parte a soluției.

Mi-ar plăcea să aflu și de la voi ce sfaturi sau idei sustenabile aveți pentru un viitor nelimitat de verde?

22 thoughts on “Împreună pentru un viitor verde!

 1. Cred că nu ar fi rău atunci când ne dorim să cumpărăm o haină nouă, un pantof sau geantă sau orice alt lucru pentru noi să ne gândim mai bine dacă chiar avem nevoie de acel lucru. Să alegem mai cu grijă, adică nu are rost să cumpărăm multe lucruri deodată și apoi să le dăm deoparte, să le aruncăm pentru că fie nu le-a venit rândul și s-au demodat ori nu ne mai plac. Nu facem altceva decât să creăm deșeuri în plus.

  Liked by 1 person

 2. Acolo unde există posibilități se poate lucra cu propriile deșeuri organice. Deșeurile devin îngrășăminte pentru grădina ta și astfel cercul ecologic se rotește.

  Liked by 1 person

 3. Sunt pentru înlocuirea articolelor de unică folosință cu cele reutilizabile. De exemplu, încurajez să folosiți aparatul de ras clasic în schimbul celor de unică folosință, sau putem cumpăra cafetiere clasice simple in schimbul acelor aparatele cu capsule.

  Liked by 1 person

 4. Ca educator, consider că este foarte important să încurajăm educația eco în școli, nu doar vorbindu-le despre importanța protejării mediului și economisirii energiei, ci implicându-i activ pe cei mici în astfel de activități. Personal încerc să fac lucrul acesta cât mai des, prin introducerea jocurilor dar și a jucăriilor în modul particular al copiilor de a se distra. Este foarte atractiv pentru ei să-i ajut să-și confecționeze singuri piese din materiale eco pentru anumite jocuri, cum este rumy sau jocul de cărți cu animăluțe ori șah de exemplu, în plus interacționarea cu ceilalți în jocul lor dezvoltă spiritul competitiv încă de la vârste fragede. Este important să facem lucruri împreună, să avem mai multă inițiativă, să nu oprim doar la cuvinte, cum bine spui și tu.
  Felicitări pentru frumoasa inițiativă!

  Liked by 1 person

 5. Dacă ne dorim să construim o casă este foarte important să punem accent mare pe izolare, să folosim cât mai mult ventilația și lumina naturală, să alegem o sursă curată de energie, cum ar fi panourile solare.
  Felicitări pentru sfaturile sustenabile!

  Like

 6. Sa incercam sa folosim mai putine cosmetice, 3 in unul sunt mai practice, la fel se poate si in cazul produselor de curatat, mai putine chimicale, mai putine ambalaje, mai putina poluare.

  Like

  • De asemnea, pentru a racori incaperile, putem folosi un ventilator de plafon in locul aparatului de aer conditionat. Un ventilator consuma mai putina energie si ajuta la difuzarea aerului rece in toata incapere, prin urmare, si in felul acesta putem proteja mediul.

   Like

 7. Mi-aş dori mult să pot bifa punctul 7 cumva. Îmi doresc o grădinuţă a mea, dar la bloc e mai greu.
  Problema e cât se poate de presantă şi necesită intervenţie de urgenţă. Da, de la educaţue pleacă totul, e nevoie ca lumea să conştientizeze aspectul ăsta, însă e cam târziu să aşteptăm ca generaţiile viitoare să acţioneze. Noi trebuie să o facem. E nevoie şi de un program în şcoli, să implice şi părinţii şi astfel, să îi facă indirect să realizeze impactul.
  Noi duceam maculatură la reciclat şi primeam note la educaţie civică după ce duceam reviste, caiete, cartoane. Nu ştiu dacă acum se mai strânge, dar poate nu ar fi chiar rău, dincolo de acea selecţie pe care o facem oricum unii dintre noi când aruncăm gunoiul. As face, dacă nu s-a făcut deja, un fel de “adoptă un copăcel”, fiecare copil să îl planteze undeva, oriunde, şi să ducă semestrial poze cu evoluţia lui. Aşa, realizează şi cam cât timp îi ia unui pomişor să crească. Ei învaţă prin joacă, părinţii învaţă de la ei.
  Interesant şi tare util articol!

  Liked by 3 people

 8. Să-ți spun eu, cu hîrtia. Pe lângă facturi, să terminăm cu toată birocrația posibilă și imposibilă. Dacă trimit un colet prin poștă, îmi dă o chitanță de 70 cm, aveam cîndva și o poză aferentă. Școlile sînt pline de hîrtii inutile: industria xeroxatului de fișe, care o luase razna rău de tot, bibliorafturile, portofoliile copiilor, de la clasa 0 în sus, pe lîngă chestiile obișnuite. Orice site de librărie are zeci, sute de manuale și auxiliare. Chiar nu e nevoie de ele. Unul și bun ar fi suficient.
  Cu mașini, aglomerație, poluare: știu că e democrație, dar, cît avem, o familie de 4 persoane, 5 mașini, că de, una e și de rezervă… ce mai vrem…? (PS. eu n-am deloc 😀 și trăiesc).
  De cumpărături… ce să mai zic? Simolu: dacă n-ar fi cerere, n-ar fi și ofertă.
  La restul nu mă pricep atît de bine, dar le respect cît pot.

  Liked by 2 people

 9. Mi se pare și mie, într-adevăr, foarte important să aplicăm în viața de zi cu zi cel puțin 8 dintre ideile tale și zic 8 doar pentru că unii dintre noi nu avem autoturism personal, sau locuim la bloc și, aici, energia solară, sau pe cea eoliană nu le putem folosi, dar pe toate celelalte puncte eu însămi le-am bifat și știu astfel că „dacă vrei cu adevărat, poți!” 🙂 , după cum spunea și o reclamă de acum vreo 10-15 ani.

  Ca idee, îmi vine acum în minte: păstrarea responsabilă a curățeniei orașului și, implicit, reducerea poluării. De pildă, de ești amendat atunci când arunci gunoiul pe jos în loc de la un coș, poate că nu o vei mai face în viitor. În alte țări, acest lucru e reglementat prin lege, iar amenzile sunt foarte mari.

  Eu cred că virusul acesta ne-a mai trezit la realitate și câte un articol cum e cel scris de tine, Flaviu, sau o inițiativă ca a E.ON ne arată tuturor că există și oameni cărora le pasă cu adevărat și chiar fac ceva în acest sens. Pământul ne e casă și-i (încă) verde, iar de nu vom mai tăia păduri și-l vom păstra cât mai curat, ne va fi și în continuare cămin, mult timp de acum încolo.

  Îți mulțumesc, Flaviu, pentru articol și te felicit pentru inițiativă! 🙂

  Liked by 1 person

 10. Să știi că, în cazul meu, nu doar că verde e culoarea preferată, dar încerc continuu să reciclez și să fiu extrem de atentă la tot ce cumpăr. Să văd exact care-mi sunt nevoile și să evit risipa, inclusiv cea alimentară. Oriunde am fi, planeta e doar una! 🙂

  Liked by 1 person

 11. Intr-adevar, sunt foarte bune recomandarile, incerc si eu pe cat posibil sa folosesc, de exemplu, orice bucatica de hartie primita – gen factura, chitanta de la posta etc. – pentru notite de tot felul care imi folosesc in activitate, apoi sa le strang si sa le duc la reciclat. Problema este ca multi oameni nu respecta zonele de colectare selectiva a deseurilor sau acestea sunt improprii. Oricum, e bine sa facem ceva in acest sens, orice pas facut e unul inainte.

  Like

 12. Putem renunta foarte usor la multe din obiectele de unica folosita, de exemplu: paiele pentru bauturi, sau daca mergem la iarba verde, putem renunta la tacamurile, farfuriile si paharele de plastic. Putem folosi pe cele din materiale reutilizabile. Felicitari pentru articol, Flaviu!

  Liked by 1 person

 13. Mă bucur că sunt tot mai mulți oameni care gândesc la lumea noastră care e frumoasă și e bine să rămână cât mai verde și sănătoasă. Mi-au plăcut ideile prezentate care deja unele sunt folosite pe scară largă altele mai puțin funcție de fiecare om care dă mai mult sau mai puțină importanță menținerii unui mediu cât mai benefic sănătății și vieții noastre cât și a celorlalte viețuitoare și plante din ambient. Practic multe din ideile prezentate în acest articol frumos și util 1,3,4,5,6,10,… de exemplu cana de filtrare apă Brita care o folosesc pentru a filtra apa de la robinet oferă o apă curată, limpede, cu gust plăcut care reduce depunerile de calcar și alte substanțe, reduce metalele grele precum și majoritatea pesticidelor și impurităților organice.
  Felicitări pentru inițiativă, sustenabilitatea e foarte importantă, toate cele bune în continuare!

  Liked by 1 person

 14. Foarte utile sfaturile, ideile, dar tot la mentalitate trebuie lucrat… pentru că m-am săturat să găsesc pet-uri și tot felul de resturi și ambalaje peste tot pe unde merg în vacanță… degeaba facem pentru noi, acasă, dacă nu avem grijă și de spațiul din jurul nostru, pe care, culmea, tot noi îl folosim…

  Liked by 1 person

 15. Sfatul meu? Am putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, consumând cât mai mult posibil produse
  de sezon, din zona noastră și purtând o etichetă ecologică atunci când mergem pe jos,
  cu bicicleta sau cu mijloace de transport în comun, evitând astfel risipa… Felicitari Flaviu pentru implicare!

  Liked by 1 person

 16. Consider ca mediul înconjurator este oglinda celor care trăiesc in el! Cu cât îl vom proteja mai mult, cu atât vom trai mai mult ! Îmi amintesc ca in școala generală, profesorii mei organizau activități de colectare a deșeurilor din spațiile verzi, din jurul apelor etc! Tin minte ca împreuna cu, colegii de clasa adunam cel puțin de doua ori pe an toate deșeurile aruncate fără discernământ de oameni ! Am observat ca cea mai mare parte dintre ele erau haine! Cred ca ar fi mai util sa nu consumam nimic mai mult decât avem nevoie ! Cred de asemenea ca , de foarte multe ori oamenii au tendința de a cumpara mai multe haine decât au nevoie după care le arunca chiar dacă le-au purtat doar de câteva ori! In opinia mea, ar fi mai util dacă acele haine ar fi revândute sau donate către cei care nu au, decât sa ajungă pe albiile unui rau, etc!

  Felicitări pentru articol , Flaviu! Cred ca propunerile tale sunt cu adevărat eficiente și frecvent întâlnite in viața de zi cu zi in vederea schimbării obiceiurilor vechi !😊

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s